Jeśli od dłuższego czasu obiecujesz sobie zdrowe odżywianie – warto urzeczywistnić ten cel. Przede wszystkim ze swojego jadłospisu musisz wyeliminować żywność przetworzoną, czyli wszystkie produkty, w których znajduje się mnóstwo pustych kalorii. Na pierwszy rzut oka kuszą one możliwością szybkiego przygotowania, ale w rezultacie są szkodliwe dla organizmu z uwagi na konserwanty i polepszacze smaku np. glutaminian sodu lub syrop glukozowo-fruktozowy. Aby odżywiać się zdrowo wprowadź na stałe do diety warzywa.
To właśnie w nich znajdziesz największą ilość błonnika pokarmowego i witamin, których potrzebuje Twój organizm by zdrowo funkcjonować. Regularne spożywanie warzyw może uchronić Cię przed wieloma chorobami takimi jak nowotwory, cukrzyca czy miażdżyca. Ponadto ich główną rolą jest obniżanie ciśnienia krwi i redukowanie tkanki tłuszczowej, dlatego jeśli Twoim celem jest uzyskanie szczupłej figury jedz jak najwięcej warzyw! Według zaleceń żywieniowych każdy powinien spożywać dziennie 5 posiłków złożonych z 9 porcji warzyw i owoców. Przerwa między posiłkami nie powinna być dłuższa niż cztery godziny, aby ustabilizować poziom glukozy we krwi. Ma to ogromne znaczenie na pracę naszego organizmu i pomaga kontrolować metabolizm. Aby zdrowo się odżywiać, nie bez powodu jest ważne właściwe nawodnienie organizmu. Każdego dnia warto spożywać 1,5 – 2 litrów wody zapewniając organizmowi właściwy rytm pracy. W odchudzaniu niezwykle ważne jest też ograniczanie sklepowych słodyczy, które są źródłem cukrów prostych.